miercuri, 29 mai 2013

Semne...

 Andrei Pleșu
 
Am găsit un text, în literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile mele şi ale altora par să fi fost anticipate cu vreo două-trei mii de ani în urmă (Puranas au apărut, în formă scrisă, în veacurile III-V de după Hristos, dar vin dintr-o tradiţie orală care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu). Intuiţiile profetice ale hinduismului se referă la modul în care se va încheia actualul ciclu al civilizaţiei terestre. Iată o listă, selectivă, a simptomelor pe care le anunţă textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru:
 
„Coeficientul de ură din sufletul fiecărui om va cunoaşte – spun textele – o alarmantă creştere. Oamenii vor deveni din ce în ce maiiritabili. Toate marile achiziţii de cunoaştere vor fi deturnate spre scopuri impure, adică spre amplificarea răului din lume. Se va înmulţi numărul şefilor de stat de extracţie joasă şi de proastă calitate.
 
Lucrătorii  manuali şi negustorimea vor fi înălţaţi la rang deintelectuali, iar intelectualii vor fi puşi în condiţii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti, o ireparabilă dezordine socială. 
 
Necinstea va căpăta o răspândire fără precedent, la toate nivelele.Hoţii vor deveni lideri. 
(Rog să nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmaţii! (Nu fac decât să citez un text multi-milenar! n.m., A.P.). 
 
Femeile nu vor mai pune preţ pe propria virtute. 
Proștii, impostorii, naturile rudimentare şi gălăgioase vor fi luaţi drept înţelepţi. Oamenii „drepţi“, de bună calitate, vor avea tendinţa dea se retrage din viaţa publică. În pieţe se va vinde mâncare gata-preparată (să recunoaştem că e de necrezut să auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ şi de (fast-food! n.m., A.P.).
 
Limbile vor săraci, vorbirea se va trivializa.
 
Vor fi mai multe femei decât bărbaţi, vor prolifera asociaţiile criminale, va creşte numărul celor care nu găsesc de lucru. 
Se vor răspândi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde modapărului purtat în dezordine şi se va generaliza starea de letargie, delehamite, cu corolarul unei cronice incapacităţi de acţiune. Vor apărea nenumărate organizaţii religioase necanonice, blasfemia va convieţui cu fanatismul.
Se va practica, pe scară largă, uciderea fătului în pântecul matern şise vor asasina direct sau simbolic eroii  fiecărei comunităţi. Deţinătorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor.
 
Discernământul (ca percepţie a deosebirii dintre bine şi rău) se vaşubrezi, instituţia respectului va intra în derivă (vor fi respectaţi, preponderent, cei nedemni).
 
Vor câştiga teren neruşinarea, călcarea cuvântului dat, invidia.
Între părinţi şi copii vor apărea obstacole greu de trecut, forţa va prevala dreptăţii, ospeţia va declina, vulgaritatea va împânzi totul.”
 
 

2 comentarii:

 1. Domnul Pleşu a ajuns în punctul în care nivelul personal al trigliceridelor împiedică dorinţa firească de a aduce zâmbet în jurul tău. Lumea de azi e de milioane de ori mai bună decât cea de acum 2000 de ani. Şi mult mai veselă.
  E o părere, desigur.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Servus!
   De acord! Fiecare generatie priveste cu ochi critic "urmasii" si ingaduitor pe cei dinainte!
   Evident nu am gandit in termenii premonitiei ci doar prin prisma "timpului in bucla"!
   Si, in consonanta cu sanatoasa mea teorie "despre straturi", iaca si neica Plesu:
   "o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti"...

   Ștergere